Opleiding DTP met InDesign

 • 8 dagen
 • 2.499
 • Eerstvolgende startdatum 17 maart

Eduvision biedt een versnelde cursus DTP met InDesign. Tijdens deze opleiding leer jij alles over de deelgebieden vormgeving, typografie, opmaakstijlen en output. Het zwaartepunt van de opleiding ligt bij het ontwerpen van een brochure.

Eduvision biedt een versnelde cursus DTP met InDesign. Tijdens deze opleiding leer jij alles over de deelgebieden vormgeving, typografie, opmaakstijlen en output. Het zwaartepunt van de opleiding ligt bij het ontwerpen van een brochure.

Waarom Eduvision?

Gecertificeerde trainingen

Praktijkcase centraal

Ervaren docenten uit de praktijk

98% klanttevredenheid

Meer dan 150.000 klanten

Kies hier je training

 • Bij een privétraining staat de docent volledig tot jouw beschikking; hierdoor heb je alle gelegenheid om eigen cases in te brengen en daar feedback op te ontvangen. Wil je de training helemaal laten aansluiten bij jouw specifieke wensen, situatie en dagelijkse praktijk? Dan raden we je een maatwerktraining aan. Wil je graag leren van cases van anderen, dan is een klassikale training een goed alternatief. Vraag hier een vrijblijvend voorstel aan voor een (maatwerk)privétraining.
  Privétraining
  Aantal dagen en prijs: in overleg
   Bel mij hierover
   Stuur mij een vrijblijvend voorstel
 • Met een bedrijfstraining kies je voor een training op locatie bij je bedrijf (hoewel ‘extern’ natuurlijk altijd een optie is). Je kunt er in je eentje aan deelnemen, of met één of meerdere collega’s. Wil je dat de training aansluit bij jouw (of jullie) specifieke wensen, situatie en dagelijkse praktijk? Denk dan eens aan een ‘maatwerktraining’.
  Bedrijfstraining
  Aantal dagen en prijs: in overleg
  Voor één of meerdere deelnemers, op de door jou gewenste locatie (maatwerk mogelijk)
   Bel mij hierover
   Stuur mij een vrijblijvend voorstel
 • Bij een klassikale training volg je een opleiding of cursus samen met een aantal medestudenten, op een locatie van Eduvision. Het voordeel van deze setting is dat je kunt leren van andermans cases, tegen het laagst mogelijke tarief. Kijk bij de startdata van de betreffende training voor de verschillende opties.
  Klassikale training
  Aantal dagen: 8 dagen / € 2.499 (excl. btw, prijs per deelnemer)
   Bel mij hierover
   Ik wil me inschrijven

  Startdata

  17-03-2020, St. Niklaas  
  25-03-2020, Brussel  
  25-03-2020, Gent  
  25-03-2020, Antwerpen  
  15-04-2020, St. Niklaas  
  23-04-2020, Antwerpen  
  23-04-2020, Gent  
  23-04-2020, Brussel  
  14-05-2020, St. Niklaas  
  22-05-2020, Antwerpen  

  Alle startdata

  = STARTGARANTIE

  Deze training gaat zeker door; er zijn voldoende aanmeldingen. Heb je vragen of wil je weten hoeveel plekken er nog beschikbaar zijn? Bel ons dan gerust!

  = NOG GEEN STARTGARANTIE

  Deze training krijgt startgarantie zodra er voldoende aanmeldingen zijn: bel ons om te horen wat de actuele status is of wat op dit moment de alternatieven zijn.

Lees hier hoe anderen deze training waarderen

Opleiding DTP met InDesign

Wat vond u goed?: Interne opleiding en kleine groepssamenstelling en goede leraar.

Opleiding DTP met Indesign Inhouse 4.0
Alle beoordelingen

Wat is InDesign?

InDesign is een softwarepakket van Adobe waarmee je pagina’s kunt opmaken en lay-outs kunt ontwerpen voor gedrukte en digitale publicaties, zoals brochures, tijdschriften, flyers en zelf boeken. Vooral grafisch ontwerpers en DTP’ers maken gebruik van dit desktop-publishing-programma. Er wordt vaak veel gewerkt met Adobe Photoshop en Illustrator. Alles wat daar ontworpen wordt, wordt verzameld en bijeengebracht in InDesign. Op de pagina’s die ontworpen worden met InDesign, wordt er gewerkt met lagen. De lagen zijn te vergelijken met vellen doorzichtig papier die op elkaar zijn geplaatst. Deze layers worden gebruikt om meerdere vlakken met foto’s en/of tekst te vullen. InDesign heeft talrijke functies en gereedschappen waarmee je als grafisch ontwerper niet meer zonder kunt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het koppelen van (externe) bestanden, maar let wel op de resolutie.
Tijdens de cursus DTP met InDesign leer je alles over vormgeving, typografie, opmaakstijlen en output en ontwikkel je een eigen brochure in opdracht van een bedrijf.

Opleiding DTP met InDesign: Inleiding

In de wereld van de vormgeving is de laatste jaren veel veranderd. Verschillende aspecten van het ontwerpproces worden steeds verder geïntegreerd. InDesign is momenteel het belangrijkste programma in de grafische markt. Het programma wordt veel gebruikt in combinatie met andere programma's uit de Adobe Creative Suite: Photoshop en Illustrator. Eduvision biedt een versnelde cursus DTP met InDesign.

Tijdens de cursus

Tijdens de Opleiding DTP met InDesign leer jij alles over de deelgebieden vormgeving, typografie, opmaakstijlen en output. Je leert werken met illustraties en foto's, stramienen en sjablonen en we gaan uitgebreid in op kleur, kleurbeheer en transparantie. Jij wordt opgeleid tot een InDesign-professional.

Praktijkcase

In de cursus DTP met InDesign wordt veelvuldig gebruik gemaakt van praktijkopdrachten. Gedurende het opleidingstraject ontwikkel jij een brochure in opdracht voor jouw eigen/een bedrijf, instelling of vereniging. Tijdens de examenfase wordt het project afgerond. De ontworpen brochure dient na de opleiding als referentie. Daarnaast ontvangt elke geslaagde cursist een examencertificaat.

Competenties en vaardigheden

Om een goede DTP’er te worden, werk je tijdens de Opleiding DTP met InDesign aan de volgende competenties en vaardigheden: basisprincipes van grafische vormgeving, kennis over typografie, werken met afbeeldingen en foto’s, basiskennis over Adobe Illustrator en Photoshop, aanmaken van stramienen en InDesign templates, werken met kleurmodellen en taken automatiseren.
Tijdens de cursus DTP met InDesign leer je alle aspecten van het ontwerpen van een brochure als een grafisch vormgever.

Gerelateerd

Leergang DTP

Wil jij graag meer leren over desktop publishing en een professionele grafisch vormgever worden? Schrijf je dan in voor een leergang DTP! Tijdens de leergang DTP ontwikkel je een huisstijl en een brochure in opdracht van een bedrijf, waarbij je let op de output en eventuele fouten. Je leert werken met Illustrator en InDesign door een combinatie te maken van de opleidingen DTP met InDesign, vormgeven met Illustrator en Output voor DTP.

Opleiding DTP met InDesign: Modulen

Tijdens de Opleiding DTP met InDesign komen de volgende onderwerpen aan bod:

Grafische vormgeving in de praktijk

In de eerste module leert je de basisprincipes van het grafisch vormgeven kennen. Hierbij richten we ons op het proces dat een ontwerper doorloopt om de wensen van een opdrachtgever te verwezenlijken in een ontwerp.

Indesign basis en lay-out

Tijdens deze module leer jij de basisvaardigheden van InDesign kennen: werkomgeving, verschillende tools en de belangrijkste basishandelingen, zoals het gebruik van paletten en lagen. Daarnaast leer jij hoe je teksten en afbeeldingen toevoegt.

Typografie en OpenType

In deze module behandelen we verschillende aspecten van typografie. Daarnaast komen zaken als regelafstand, spatiëring, inspringen en uitlijnen aan de orde. Een belangrijk onderwerp is het kiezen en toepassen van fonts.

Werken met illustraties en foto's

Een groot voordeel van InDesign is dat het onderdeel uitmaakt van de Creative Suite van Adobe. InDesign is daarom goed te combineren met Photoshop en Illustrator. In deze module maken we korte uitstapjes naar beide programma's en de koppeling van deze programma's met InDesign.

Stramienen en sjablonen

Jij zult een ontwerp binnen InDesign vaak willen toepassen op meerdere pagina's, vooral wanneer je bijvoorbeeld een boek of een brochure opmaakt. Een terugkerende pagina opmaak kun jij vastleggen in een stramien. Een combinatie van stramienen, kleurinstellingen en andere instellingen voor een geheel document leg je vast in een sjabloon. Jij leert hoe je stramienpagina's en sjablonen aanmaakt en bewaart.

Kleur, transparantie en kleurbeheer

Tijdens deze module leer jij kleuren beheren. We gaan in op kleurmodellen als RGB en CMYK en de vraag wanneer je een bepaald model gebruikt. Verder staan we stil bij het verschil tussen kleuren op een beeldscherm en in drukwerk.

Drukklaar maken, afdrukken en PDF

In deze module behandelen we de verschillende mogelijkheden om een document te exporteren, te publiceren of af te drukken. Met de preflight– en pakketfuncties zorg jij ervoor dat een drukker ook direct aan de slag kan met jouw aangeleverde document.

Taken automatiseren

InDesign biedt jou veel mogelijkheden om taken te automatiseren. Zo kun jij informatie importeren met behulp van Excel spreadsheets of XML. Voor een winkel pas je op deze manier bijvoorbeeld gemakkelijk prijskaartjes aan. In deze module gaan we hierop in.

Praktijkcase

In de cursus DTP met InDesign wordt veelvuldig gebruik gemaakt van praktijkopdrachten. Gedurende het opleidingstraject ontwikkel jij een brochure in opdracht voor jouw eigen/een bedrijf, instelling of vereniging. Tijdens de examenfase wordt het project afgerond. De ontworpen brochure dient na de opleiding als referentie. Daarnaast ontvangt elke geslaagde cursist een examencertificaat.

Alternatief

Wil je graag een basis opleiding volgens over hoe je InDesign, Illustrator en Photoshop samen kunt gebruiken? Schrijf je dan in voor een opleiding Creative Suite! Tijdens de cursus Creative Suite leer je op een praktische manier de samenhang van de drie Adobe softwarepakketten kennen en leer je gebruik te maken van de eenvoudige gereedschappen. Daarnaast wordt er ook ingegaan op de verschillen in de interfaces.

Opleiding DTP met InDesign: Extra info

Docenten

Om de praktijk zo dicht mogelijk te benaderen, werkt Eduvision uitsluitend met docenten die zelf in de praktijk actief zijn. Zij kennen de branche, de klanten en de problemen waar je tegenaan loopt. Daarom zijn zij tijdens deze training je persoonlijke coach. De vakdocent staat volledig tot je beschikking en ondersteunt direct en doelgericht bij je eigen praktijkcase.

Benodigdheden

Om het meeste rendement te halen uit de Opleiding DTP met InDesign verzoeken wij je vriendelijk om je eigen laptop mee te nemen. Hierdoor heb je altijd jouw eigen praktijkcase en opleidingsmateriaal bij de hand en kun je thuis direct verder met je eigen case.

Programmatuur

Bij de opleiding maken we uiteraard gebruik van Indesign. Daarnaast wordt kort gebruik gemaakt van Adobe Illustrator en Adobe Photoshop. Eduvision zorgt ervoor dat cursisten kunnen beschikken over trialversies van de gebruikte programmatuur (30 dagen versies).

Platform

De Opleiding DTP met InDesign is zowel geschikt voor PC gebruikers als voor Mac gebruikers. Tijdens de bijeenkomsten maken wij gebruik van PC's met Windows.

Literatuur

Eduvision maakt altijd gebruik van de laatste inzichten op het gebied van DTP. De meeste literatuur die we in deze opleiding gebruiken komt bijna vers van de pers. Daarnaast maken wij gebruik van een syllabus. Dit boekwerk is exclusief door Eduvision ontwikkeld. De syllabus vormt als het ware de rode draad door de Opleiding DTP met InDesign. Hij bevat de nodige achtergrondinformatie die afkomstig is uit de dagelijkse praktijk, voorbeelden, literatuurverwijzingen, opdrachten en een handige appendix. De syllabus is ook na de opleiding een onmisbaar naslagwerk.

Discussieer mee!

Ben jij op zoek naar een plek waar je vakinhoudelijke informatie of ervaringen omtrent grafische vormgeving en DTP met medecursisten en professionals kunt delen? Of wil jij je omringen met mede professionals? Word dan lid van de vakgroep voor grafische vormgeving en DTP professionals van Eduvision en discussieer mee!

InDesign ontwikkelingen

Tegenwoordig worden veel meer mobiele apparaten gebruikt. Dat maakt dat grafische content en de manier van werken aangepast moeten worden. Door deze technologische ontwikkelingen, worden de Adobe programma’s ook steeds bijgewerkt en verbeterd. Zo dus ook InDesign voor DTP. Het wordt steeds meer een norm om data in de cloud op te slaan, zodat het overal toegankelijk is. Daarom is er ook de mogelijkheid om jouw projecten te maken met een Adobe Creative Cloud optie. Met de diverse apps en services kun je alle gereedschappen en functies gebruiken, waar je maar wilt. Ook het ontwerpen voor bijvoorbeeld een tablet speelt een grote rol.

Opleiding DTP met InDesign: Beoordelingen

4.0

Wat vond u goed?: Interne opleiding en kleine groepssamenstelling en goede leraar.

4.0

Wat vond u goed?: De wijze waarop er werd gedoceerd.

4.0

Wat vond u goed?: Praktijk vs Theorie. Hoewel in elk les men meer opdrachten mag verwachten; uitleggen en dan doen! In deze opleiding mag vanuit docent meer concretere opdrachten gegeven worden. Laatste les was een goed voorbeeld waarbij er opdrachten aan de leerlingen werden opgegeven.

4.0

Wat vond u goed?: De aansluiting op en het werken met eigen producten.

4.0

Wat vond u goed?: hoog niveau, goede afwisseling van lesstof en leesmateriaal met praktijkoefeningen

4.0

Wat vond u goed?: De docent kon de stof heel goed overbrengen en met veel enthousiasme. Hierdoor kon je het goed begrijpen en onthouden. Ook hebben beide docenten veel kennis op het gebied van het programma. Het regelen van een nieuwe docent vanwege de plotselinge afwezigheid van Myzet is heel goed opgevangen door Eduvision.

4.0

Wat vond u goed?: Het enthousiasme alsmede de inzet van zowel Myzet als Patrick!

4.0

Wat vond u goed?: Kleine groep, persoonlijke aandacht.

4.0

Wat vond u goed?: Onze tweede docent Patrick Toebosch, zeer enthousiast, vakbekwaam, opbouwend, tip gevend etc.

4.0

Wat vond u goed?: Dat het docent erg kundig was. En dat ze de Engelse versie van de programma heeft gebruikt.

Meer Alle beoordelingen

Klanttevredenheid

Bij Eduvision staat de klanttevredenheid voorop. 98% van onze klanten is tevreden over de gevolgde training. Al meer dan 150.000 cursisten gingen jou voor! Onze klanten spreken niet voor niets hun vertrouwen uit in Eduvision en ruim 95% van alle klanten waardeert de cursus van Eduvision met een 8 of hoger. Wanneer jij de Opleiding DTP met InDesign gevolgd hebt, word je uitgenodigd om een enquête in te vullen. Je kan ons een beoordeling geven over de gehele Opleiding DTP met InDesign en de behandelde modulen, bijvoorbeeld typografie, kleurbeheer, stramienen en InDesign templates. Als grafisch vormgever kan jij ons een beoordeling geven voor de toekomstige DTP’ers!

Opleiding DTP met InDesign: Startdata

Kies uit 4 locatie(s) in België. Ook beschikbaar in Utrecht en Eindhoven.Klassikale training

Klassikale trainingen vinden in principe plaats op de door ons voorgestelde locaties en data. Je kunt je hier telefonisch voor aanmelden of je inschrijven via de website. Bij een klassikale training volg je een opleiding of cursus samen met een aantal medestudenten. Het voordeel van deze setting is dat je kunt leren van andermans cases, tegen het laagst mogelijke tarief.

Bedrijfstraining

Met een bedrijfstraining kies je voor een training op locatie bij je bedrijf (of een andere locatie naar keuze), op een moment dat jou het best uitkomt. Je kunt er in je eentje aan deelnemen, of met één of meerdere collega’s. Wil je dat de training aansluit bij jouw (of jullie) specifieke wensen, situatie en dagelijkse praktijk? Denk dan eens aan een ‘maatwerktraining’. Bel ons gerust voor een vrijblijvend voorstel of vraag er online een aan.

Privétraining

Bij een privétraining staat de docent volledig tot jouw beschikking; hierdoor heb je alle gelegenheid om eigen cases in te brengen en daar feedback op te ontvangen. Wil je de training helemaal laten aansluiten bij jouw specifieke wensen, situatie en dagelijkse praktijk? Dan raden we je een maatwerktraining aan. Wil je graag leren van cases van anderen, dan is een klassikale training een goed alternatief. Bel ons gerust voor een voorstel voor een (maatwerk)privétraining of vraag er online een aan.

Opleiding DTP met InDesign: Tarieven

Tarief

De kosten voor de Opleiding DTP met InDesign bedragen €2.499,00 (excl. €524,79 BTW). (kmo subsidie mogelijk) Dit betreft het tarief voor deelname aan een klassikale training. Wil je liever een bedrijfstraining of privétraining? Bel ons dan of vraag online een voorstel aan.

Bij het cursusbedrag is alles inbegrepen: het cursusgeld, opleidingsmateriaal en lunch (lunch alleen bij dagcursussen).

Kmo-portefeuille voor ondernemers

De kmo-portefeuille is een maatregel waardoor je – als ondernemer – financiële steun krijgt voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet zijn dat opleidingen en adviesdiensten zoals het opstellen van een communicatieplan voor je bedrijf. De kmo-portefeuille wil toegankelijk zijn voor zoveel mogelijk bedrijven. Daarom maken we het je eenvoudig om je aan te melden en subsidieverzoeken in te dienen.

Komt mijn kmo in aanmerking voor de subsidie?

De kmo-portefeuille is een subsidiemaatregel voor kmo’s en beoefenaars van vrije beroepen die in Vlaanderen zijn gevestigd.

Hoeveel subsidies kan ik krijgen?

Hoeveel steun je ontvangt, is afhankelijk van de grootte van je onderneming.

 • Een kleine onderneming die investeert in opleiding en advies kan 30 procent steun genieten via de kmo-portefeuille. Je ontvangt maximaal 7.500 euro steun per jaar.
 • Een middelgrote onderneming die investeert in opleiding en advies, kan 20 procent steun genieten via de kmo-portefeuille. Je krijgt maximaal 7.500 euro per jaar.

Voor welke activiteiten kan ik een kmo-portefeuille aanvragen?

Met de kmo-portefeuille investeer je in opleidingen en trainingen voor je personeel. Daarnaast krijg je subsidies voor het inwinnen van advies bij geregistreerde dienstverleners.

Subsidies aanvragen en ontvangen

Aanmelden bij de kmo-portefeuille doet je gewoon online. Ook je subsidies vraag je eenvoudig aan via de website. Geen ellenlange dossierverwerking dus.

Subsidies stopzetten en terugbetaling

Je zet je subsidie-aanvraag stop wanneer je wil. Dat doe je via de website.

Certificering

Nadat je een cursustraject volledig hebt doorlopen, ontvang je van ons een certificaat. Hiermee kan je aantonen dat je hebt deelgenomen aan de training en deze succesvol hebt afgerond. Je laat zien dat je kennis hebt van grafisch vormgeven met InDesign en de bijbehorende functionaliteiten. Tijdens de Opleiding DTP met InDesign ga je aan de slag met het ontwerpen van een brochure, waarbij je aandacht geeft aan de typografie, kleurbeheer, werken met illustraties en foto’s, stramienen en InDesign templates. En vanaf nu mag jij jezelf een professioneel DTP’er noemen!

Daarnaast bieden wij de mogelijkheid om het certificaat in het Engels te ontvangen, zodat het in het buitenland te gebruiken is.

Arbeidsperspectief

In de branche van de grafische vormgeving is er ontzettend veel concurrentie, maar er is nog steeds vraag naar DTP’ers. Het aantal grafische vormgevers groeit nog steeds. Het is de kunst om je goed te onderscheiden van de rest. Hoe snel je aan een baan komt, ligt in jouw eigen handen. Het meest handige is om ook kennis te hebben van Illustrator en Photoshop. Dan zou je bijvoorbeeld (digitale) tijdschriften en brochures kunnen ontwerpen. Daarnaast zou je er nog eventueel voor kunnen kiezen om freelance of parttime grafisch ontwerper te worden.

Opleiding DTP met InDesign: Virtuele training

De Opleiding DTP met InDesign online

Wil je de Opleiding DTP met InDesign online volgen? Dat kan! Wij leveren praktijkgerichte virtuele trainingen op maat. De trainer stemt de inhoud van de Opleiding DTP met InDesign speciaal op jou en je collega's af. Het werkt via een online systeem waar je inlogt en vervolgens de trainer en je medecursisten online ontmoet. De trainer doorloopt met jou de lesstof en begeleidt je bij de praktijkopdrachten doordat hij je scherm kan overnemen en met je meekijkt.

Wacht niet langer en neem contact op voor de online Opleiding DTP met InDesign!

Eduvision biedt een versnelde cursus DTP met InDesign. Tijdens deze opleiding leer jij alles over de deelgebieden vormgeving, typografie, opmaakstijlen en output. Het zwaartepunt van de opleiding ligt bij het ontwerpen van een brochure.

Kies hier je training

 • Bij een privétraining staat de docent volledig tot jouw beschikking; hierdoor heb je alle gelegenheid om eigen cases in te brengen en daar feedback op te ontvangen. Wil je de training helemaal laten aansluiten bij jouw specifieke wensen, situatie en dagelijkse praktijk? Dan raden we je een maatwerktraining aan. Wil je graag leren van cases van anderen, dan is een klassikale training een goed alternatief. Vraag hier een vrijblijvend voorstel aan voor een (maatwerk)privétraining.
  Privétraining
  Aantal dagen en prijs: in overleg
   Bel mij hierover
   Stuur mij een vrijblijvend voorstel
 • Met een bedrijfstraining kies je voor een training op locatie bij je bedrijf (hoewel ‘extern’ natuurlijk altijd een optie is). Je kunt er in je eentje aan deelnemen, of met één of meerdere collega’s. Wil je dat de training aansluit bij jouw (of jullie) specifieke wensen, situatie en dagelijkse praktijk? Denk dan eens aan een ‘maatwerktraining’.
  Bedrijfstraining
  Aantal dagen en prijs: in overleg
  Voor één of meerdere deelnemers, op de door jou gewenste locatie (maatwerk mogelijk)
   Bel mij hierover
   Stuur mij een vrijblijvend voorstel
 • Bij een klassikale training volg je een opleiding of cursus samen met een aantal medestudenten, op een locatie van Eduvision. Het voordeel van deze setting is dat je kunt leren van andermans cases, tegen het laagst mogelijke tarief. Kijk bij de startdata van de betreffende training voor de verschillende opties.
  Klassikale training
  Aantal dagen: 8 dagen / € 2.499 (excl. btw, prijs per deelnemer)
   Bel mij hierover
   Ik wil me inschrijven

  Startdata

  17-03-2020, St. Niklaas  
  25-03-2020, Brussel  
  25-03-2020, Gent  
  25-03-2020, Antwerpen  
  15-04-2020, St. Niklaas  
  23-04-2020, Antwerpen  
  23-04-2020, Gent  
  23-04-2020, Brussel  
  14-05-2020, St. Niklaas  
  22-05-2020, Antwerpen  

  Alle startdata

  = STARTGARANTIE

  Deze training gaat zeker door; er zijn voldoende aanmeldingen. Heb je vragen of wil je weten hoeveel plekken er nog beschikbaar zijn? Bel ons dan gerust!

  = NOG GEEN STARTGARANTIE

  Deze training krijgt startgarantie zodra er voldoende aanmeldingen zijn: bel ons om te horen wat de actuele status is of wat op dit moment de alternatieven zijn.

Opleiding DTP met InDesign: Inleiding

In de wereld van de vormgeving is de laatste jaren veel veranderd. Verschillende aspecten van het ontwerpproces worden steeds verder geïntegreerd. InDesign is momenteel het belangrijkste programma in de grafische markt. Het programma wordt veel gebruikt in combinatie met andere programma's uit de Adobe Creative Suite: Photoshop en Illustrator. Eduvision biedt een versnelde cursus DTP met InDesign.

Tijdens de cursus

Tijdens de Opleiding DTP met InDesign leer jij alles over de deelgebieden vormgeving, typografie, opmaakstijlen en output. Je leert werken met illustraties en foto's, stramienen en sjablonen en we gaan uitgebreid in op kleur, kleurbeheer en transparantie. Jij wordt opgeleid tot een InDesign-professional.

Praktijkcase

In de cursus DTP met InDesign wordt veelvuldig gebruik gemaakt van praktijkopdrachten. Gedurende het opleidingstraject ontwikkel jij een brochure in opdracht voor jouw eigen/een bedrijf, instelling of vereniging. Tijdens de examenfase wordt het project afgerond. De ontworpen brochure dient na de opleiding als referentie. Daarnaast ontvangt elke geslaagde cursist een examencertificaat.

Competenties en vaardigheden

Om een goede DTP’er te worden, werk je tijdens de Opleiding DTP met InDesign aan de volgende competenties en vaardigheden: basisprincipes van grafische vormgeving, kennis over typografie, werken met afbeeldingen en foto’s, basiskennis over Adobe Illustrator en Photoshop, aanmaken van stramienen en InDesign templates, werken met kleurmodellen en taken automatiseren.
Tijdens de cursus DTP met InDesign leer je alle aspecten van het ontwerpen van een brochure als een grafisch vormgever.

Gerelateerd

Leergang DTP

Wil jij graag meer leren over desktop publishing en een professionele grafisch vormgever worden? Schrijf je dan in voor een leergang DTP! Tijdens de leergang DTP ontwikkel je een huisstijl en een brochure in opdracht van een bedrijf, waarbij je let op de output en eventuele fouten. Je leert werken met Illustrator en InDesign door een combinatie te maken van de opleidingen DTP met InDesign, vormgeven met Illustrator en Output voor DTP.

Opleiding DTP met InDesign: Modulen

Tijdens de Opleiding DTP met InDesign komen de volgende onderwerpen aan bod:

Grafische vormgeving in de praktijk

In de eerste module leert je de basisprincipes van het grafisch vormgeven kennen. Hierbij richten we ons op het proces dat een ontwerper doorloopt om de wensen van een opdrachtgever te verwezenlijken in een ontwerp.

Indesign basis en lay-out

Tijdens deze module leer jij de basisvaardigheden van InDesign kennen: werkomgeving, verschillende tools en de belangrijkste basishandelingen, zoals het gebruik van paletten en lagen. Daarnaast leer jij hoe je teksten en afbeeldingen toevoegt.

Typografie en OpenType

In deze module behandelen we verschillende aspecten van typografie. Daarnaast komen zaken als regelafstand, spatiëring, inspringen en uitlijnen aan de orde. Een belangrijk onderwerp is het kiezen en toepassen van fonts.

Werken met illustraties en foto's

Een groot voordeel van InDesign is dat het onderdeel uitmaakt van de Creative Suite van Adobe. InDesign is daarom goed te combineren met Photoshop en Illustrator. In deze module maken we korte uitstapjes naar beide programma's en de koppeling van deze programma's met InDesign.

Stramienen en sjablonen

Jij zult een ontwerp binnen InDesign vaak willen toepassen op meerdere pagina's, vooral wanneer je bijvoorbeeld een boek of een brochure opmaakt. Een terugkerende pagina opmaak kun jij vastleggen in een stramien. Een combinatie van stramienen, kleurinstellingen en andere instellingen voor een geheel document leg je vast in een sjabloon. Jij leert hoe je stramienpagina's en sjablonen aanmaakt en bewaart.

Kleur, transparantie en kleurbeheer

Tijdens deze module leer jij kleuren beheren. We gaan in op kleurmodellen als RGB en CMYK en de vraag wanneer je een bepaald model gebruikt. Verder staan we stil bij het verschil tussen kleuren op een beeldscherm en in drukwerk.

Drukklaar maken, afdrukken en PDF

In deze module behandelen we de verschillende mogelijkheden om een document te exporteren, te publiceren of af te drukken. Met de preflight– en pakketfuncties zorg jij ervoor dat een drukker ook direct aan de slag kan met jouw aangeleverde document.

Taken automatiseren

InDesign biedt jou veel mogelijkheden om taken te automatiseren. Zo kun jij informatie importeren met behulp van Excel spreadsheets of XML. Voor een winkel pas je op deze manier bijvoorbeeld gemakkelijk prijskaartjes aan. In deze module gaan we hierop in.

Praktijkcase

In de cursus DTP met InDesign wordt veelvuldig gebruik gemaakt van praktijkopdrachten. Gedurende het opleidingstraject ontwikkel jij een brochure in opdracht voor jouw eigen/een bedrijf, instelling of vereniging. Tijdens de examenfase wordt het project afgerond. De ontworpen brochure dient na de opleiding als referentie. Daarnaast ontvangt elke geslaagde cursist een examencertificaat.

Alternatief

Wil je graag een basis opleiding volgens over hoe je InDesign, Illustrator en Photoshop samen kunt gebruiken? Schrijf je dan in voor een opleiding Creative Suite! Tijdens de cursus Creative Suite leer je op een praktische manier de samenhang van de drie Adobe softwarepakketten kennen en leer je gebruik te maken van de eenvoudige gereedschappen. Daarnaast wordt er ook ingegaan op de verschillen in de interfaces.

Opleiding DTP met InDesign: Beoordelingen

4.0

Wat vond u goed?: Interne opleiding en kleine groepssamenstelling en goede leraar.

4.0

Wat vond u goed?: De wijze waarop er werd gedoceerd.

4.0

Wat vond u goed?: Praktijk vs Theorie. Hoewel in elk les men meer opdrachten mag verwachten; uitleggen en dan doen! In deze opleiding mag vanuit docent meer concretere opdrachten gegeven worden. Laatste les was een goed voorbeeld waarbij er opdrachten aan de leerlingen werden opgegeven.

4.0

Wat vond u goed?: De aansluiting op en het werken met eigen producten.

4.0

Wat vond u goed?: hoog niveau, goede afwisseling van lesstof en leesmateriaal met praktijkoefeningen

4.0

Wat vond u goed?: De docent kon de stof heel goed overbrengen en met veel enthousiasme. Hierdoor kon je het goed begrijpen en onthouden. Ook hebben beide docenten veel kennis op het gebied van het programma. Het regelen van een nieuwe docent vanwege de plotselinge afwezigheid van Myzet is heel goed opgevangen door Eduvision.

4.0

Wat vond u goed?: Het enthousiasme alsmede de inzet van zowel Myzet als Patrick!

4.0

Wat vond u goed?: Kleine groep, persoonlijke aandacht.

4.0

Wat vond u goed?: Onze tweede docent Patrick Toebosch, zeer enthousiast, vakbekwaam, opbouwend, tip gevend etc.

4.0

Wat vond u goed?: Dat het docent erg kundig was. En dat ze de Engelse versie van de programma heeft gebruikt.

Meer Alle beoordelingen

Klanttevredenheid

Bij Eduvision staat de klanttevredenheid voorop. 98% van onze klanten is tevreden over de gevolgde training. Al meer dan 150.000 cursisten gingen jou voor! Onze klanten spreken niet voor niets hun vertrouwen uit in Eduvision en ruim 95% van alle klanten waardeert de cursus van Eduvision met een 8 of hoger. Wanneer jij de Opleiding DTP met InDesign gevolgd hebt, word je uitgenodigd om een enquête in te vullen. Je kan ons een beoordeling geven over de gehele Opleiding DTP met InDesign en de behandelde modulen, bijvoorbeeld typografie, kleurbeheer, stramienen en InDesign templates. Als grafisch vormgever kan jij ons een beoordeling geven voor de toekomstige DTP’ers!

Opleiding DTP met InDesign: Startdata

Kies uit 4 locatie(s) in België. Ook beschikbaar in Utrecht en Eindhoven.Klassikale training

Klassikale trainingen vinden in principe plaats op de door ons voorgestelde locaties en data. Je kunt je hier telefonisch voor aanmelden of je inschrijven via de website. Bij een klassikale training volg je een opleiding of cursus samen met een aantal medestudenten. Het voordeel van deze setting is dat je kunt leren van andermans cases, tegen het laagst mogelijke tarief.

Bedrijfstraining

Met een bedrijfstraining kies je voor een training op locatie bij je bedrijf (of een andere locatie naar keuze), op een moment dat jou het best uitkomt. Je kunt er in je eentje aan deelnemen, of met één of meerdere collega’s. Wil je dat de training aansluit bij jouw (of jullie) specifieke wensen, situatie en dagelijkse praktijk? Denk dan eens aan een ‘maatwerktraining’. Bel ons gerust voor een vrijblijvend voorstel of vraag er online een aan.

Privétraining

Bij een privétraining staat de docent volledig tot jouw beschikking; hierdoor heb je alle gelegenheid om eigen cases in te brengen en daar feedback op te ontvangen. Wil je de training helemaal laten aansluiten bij jouw specifieke wensen, situatie en dagelijkse praktijk? Dan raden we je een maatwerktraining aan. Wil je graag leren van cases van anderen, dan is een klassikale training een goed alternatief. Bel ons gerust voor een voorstel voor een (maatwerk)privétraining of vraag er online een aan.

Opleiding DTP met InDesign: Tarieven

Tarief

De kosten voor de Opleiding DTP met InDesign bedragen €2.499,00 (excl. €524,79 BTW). (kmo subsidie mogelijk) Dit betreft het tarief voor deelname aan een klassikale training. Wil je liever een bedrijfstraining of privétraining? Bel ons dan of vraag online een voorstel aan.

Bij het cursusbedrag is alles inbegrepen: het cursusgeld, opleidingsmateriaal en lunch (lunch alleen bij dagcursussen).

Kmo-portefeuille voor ondernemers

De kmo-portefeuille is een maatregel waardoor je – als ondernemer – financiële steun krijgt voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet zijn dat opleidingen en adviesdiensten zoals het opstellen van een communicatieplan voor je bedrijf. De kmo-portefeuille wil toegankelijk zijn voor zoveel mogelijk bedrijven. Daarom maken we het je eenvoudig om je aan te melden en subsidieverzoeken in te dienen.

Komt mijn kmo in aanmerking voor de subsidie?

De kmo-portefeuille is een subsidiemaatregel voor kmo’s en beoefenaars van vrije beroepen die in Vlaanderen zijn gevestigd.

Hoeveel subsidies kan ik krijgen?

Hoeveel steun je ontvangt, is afhankelijk van de grootte van je onderneming.

 • Een kleine onderneming die investeert in opleiding en advies kan 30 procent steun genieten via de kmo-portefeuille. Je ontvangt maximaal 7.500 euro steun per jaar.
 • Een middelgrote onderneming die investeert in opleiding en advies, kan 20 procent steun genieten via de kmo-portefeuille. Je krijgt maximaal 7.500 euro per jaar.

Voor welke activiteiten kan ik een kmo-portefeuille aanvragen?

Met de kmo-portefeuille investeer je in opleidingen en trainingen voor je personeel. Daarnaast krijg je subsidies voor het inwinnen van advies bij geregistreerde dienstverleners.

Subsidies aanvragen en ontvangen

Aanmelden bij de kmo-portefeuille doet je gewoon online. Ook je subsidies vraag je eenvoudig aan via de website. Geen ellenlange dossierverwerking dus.

Subsidies stopzetten en terugbetaling

Je zet je subsidie-aanvraag stop wanneer je wil. Dat doe je via de website.

Certificering

Nadat je een cursustraject volledig hebt doorlopen, ontvang je van ons een certificaat. Hiermee kan je aantonen dat je hebt deelgenomen aan de training en deze succesvol hebt afgerond. Je laat zien dat je kennis hebt van grafisch vormgeven met InDesign en de bijbehorende functionaliteiten. Tijdens de Opleiding DTP met InDesign ga je aan de slag met het ontwerpen van een brochure, waarbij je aandacht geeft aan de typografie, kleurbeheer, werken met illustraties en foto’s, stramienen en InDesign templates. En vanaf nu mag jij jezelf een professioneel DTP’er noemen!

Daarnaast bieden wij de mogelijkheid om het certificaat in het Engels te ontvangen, zodat het in het buitenland te gebruiken is.

Arbeidsperspectief

In de branche van de grafische vormgeving is er ontzettend veel concurrentie, maar er is nog steeds vraag naar DTP’ers. Het aantal grafische vormgevers groeit nog steeds. Het is de kunst om je goed te onderscheiden van de rest. Hoe snel je aan een baan komt, ligt in jouw eigen handen. Het meest handige is om ook kennis te hebben van Illustrator en Photoshop. Dan zou je bijvoorbeeld (digitale) tijdschriften en brochures kunnen ontwerpen. Daarnaast zou je er nog eventueel voor kunnen kiezen om freelance of parttime grafisch ontwerper te worden.

Opleiding DTP met InDesign: Virtuele training

De Opleiding DTP met InDesign online

Wil je de Opleiding DTP met InDesign online volgen? Dat kan! Wij leveren praktijkgerichte virtuele trainingen op maat. De trainer stemt de inhoud van de Opleiding DTP met InDesign speciaal op jou en je collega's af. Het werkt via een online systeem waar je inlogt en vervolgens de trainer en je medecursisten online ontmoet. De trainer doorloopt met jou de lesstof en begeleidt je bij de praktijkopdrachten doordat hij je scherm kan overnemen en met je meekijkt.

Wacht niet langer en neem contact op voor de online Opleiding DTP met InDesign!

Heb je interesse in onze gratis webinars, tutorials, whitepapers of blogs?
Ik meld me aan voor de nieuwsbrief
Uw inschrijving is verwerkt.