XAMPP installeren en gebruiken

Wat is PHP en XAMPP?

PHP is een server-side scripttaal en staat voor Hypertext Preprocessor. Dat geeft aan dat PHP vooral voor het verwerken van gegevens tot hypertext (HTML) wordt gebruikt. De PHP scripts worden niet op de computer uitgevoerd, maar op de server. De PHP code is dus niet meer te zien voor de gebruiker en lijkt op een gewone HTML-pagina. Daarnaast heeft PHP een open source en is dus vrij toegankelijk. Deze kan je onder andere vinden in XAMPP. XAMPP is een open source installatiekit en bevat alles wat je nodig hebt om te leren programmeren met PHP. Het bestaat uit de Apache-webserver, MySQL, PHP en Perl. Er zijn diverse versies voor de verschillende platformen als Windows (WAMPP), Linux (LAMPP), Mac en Solaris.

PHP tutorial


XAMPP installeren

In deze PHP tutorial legt Arjan Burger jou uit hoe je XAMPP kunt installeren en gebruiken. PHP is een taal voor server-side scripting. De PHP scripts worden op de server uitgevoerd. Dit is in tegenstelling met HTML, wat een client-side taal is. HTML wordt dus op de computer in de browser uitgevoerd. Wanneer je gebruik wilt maken van PHP, moet je over een server beschikken die PHP ondersteunt. Hiervoor kan je gebruik maken van een installatiekit, bijvoorbeeld XAMPP. In deze map bevindt zich onder andere Apache, MySQL, PHP en phpMyAdmin. Op de downloadsite kan je direct XAMPP downloaden en installeren. Met het bestand XAMPP_start begin je de installatie. Deze start ook standaard Apache en MySQL. Houd het venster geopend en controleer in de browser of het is gelukt. Dit doe je door te gaan naar http://localhost. Als je de XAMPP startpagina te zien krijgt, betekent dit dat de installatie is gelukt.

Cursus PHP

Wil je leren programmeren en PHP leren gebruiken? Bekijk ons uitgebreide cursusaanbod en schrijf je in voor een cursus PHP!

Terug