Mobiele applicaties ontwikkelen voor meerdere platforms tegelijk

Het ontwikkellandschap voor mobiele applicaties verandert voortdurend. Tot voor kort was het nodig om elke nieuwe applicatie voor elk mobiel platform apart te ontwikkelen: dat was nodig omdat ieder mobiel platform immers zijn eigen programmeertaal heeft. Voor iOS is dat bijvoorbeeld Objective C en Swift, voor Android is dat Java, terwijl apparaten uit de Microsoftstal gebruik maken van C#: Behalve dat ze voor elk platform apart ontwikkeld moesten worden, moest elke applicatie apart worden onderhouden. Tegenwoordig is dat niet meer nodig: sinds kort kunnen we namelijk gebruik maken van frameworks waarmee je applicaties kunt ontwikkelen die geschikt zijn voor meerdere platforms tegelijk.

Met stip op nummer 1 en 2: React Native en Angular

Er zijn op dit moment twee populaire frameworks die ruime mogelijkheden bieden op dit gebied. Ten eerste is dat React Native, een JavaScript-framework waarmee je zogeheten ‘native’ applicaties kunt ontwikkelen. ‘Native’ wil zeggen dat de applicatie op alle fronten aansluit bij het platform in kwestie. Dit heeft bijvoorbeeld positieve gevolgen voor de snelheid van de applicatie, maar betekent ook dat er gebruik wordt gemaakt van specifieke elementen van het desbetreffende platform, zoals de grafische presentatie. Een nieuw te ontwikkelen iOS-applicatie ziet er hierdoor uit als een originele iOS-app.

Het framework Angular gaat ook door voor ‘JavaScript framework’, maar maakt feitelijk gebruik van TypeScript. Angular biedt meerdere opties om een native app te maken, bijv. NativeScript en IonicFramework. Daarbij gelden dezelfde voordelen als voor React.

Meer weten?

Training React Native
Training Ionic Framework
Cursus Javascript
Cursus TypeScript

Terug