Hoe scoor ik op YouTube | Video SEO

YouTube is populair. Bij sportliefhebbers, techniekfanaten, modekoninginnen, nieuwsjunkies. Iedereen zit op YouTube. Ook als bedrijf is YouTube ideaal om je verhaal te vertellen, te laten zien. Maar dan moet je wel opvallen. In deze blogserie geef ik antwoord op de vraag: Hoe scoor ik op YouTube?

Vertel waar de video over gaat

Het doel van video seo is vindbaar worden op YouTube. De basis is simpel: vertel YouTube waar jouw online video over gaat. Hoe beter je daarin in slaagt, hoe beter je scoort. Voeg daarvoor een titel, omschrijving en labels toe aan de YouTube video. Doe dit niet zomaar uit de losse pols. Je bent namelijk niet de enige die wilt dat je video opvalt. Voer eerst een kort zoekwoorden-onderzoek uit. Op welke zoektermen wordt veel gezocht? Zijn er op YouTube al video’s vindbaar bij deze zoekwoorden? Op basis van je onderzoek verzamel je de tien belangrijkste zoekwoorden waar je in de top van YouTube wilt staan. Focus is essentieel. Kies daarom per video één zoekterm uit. Dit is het vip zoekwoord voor die specifieke video. De overige zoektermen gebruik je ter ondersteuning en om spam van het vip zoekwoord te voorkomen.

YouTube telt de eerste woorden het zwaarst. Begin daarom de titel van de YouTube video altijd met het vip zoekwoord. Maak wel een goede zin van de YouTube titel. Het moet de kijker tenslotte verleiden om op te klikken. Ook de YouTube omschrijving begin je met het vip zoekterm. Het beste is om de titel te kopiëren en in de omschrijving te plakken. Schrijf vervolgens een aanvullende omschrijving waarin je de overige zoektermen verwerkt. Maak hier een goedlopend verhaal van. Dan heeft de kijker er ook echt wat aan. Is de omschrijving klaar, voeg dan alle zoektermen toe als label. Begin de labels weer met het vip zoekterm en volg daarna de volgorde van de zoektermen in de omschrijving.

Tip: Voeg je websitelink toe als tweede zin van de YouTube omschrijving. De tweede zin is overal op YouTube zichtbaar. Iedereen kan dan altijd door klikken naar je website.

Scoor beter dan de concurrent

YouTube moet weten waar je online video over gaat, dat is de basis. De truc is om dit beter te doen dan de concurrent. Elke onderdeel van YouTube seo dat jij wel invult en de ander niet, geeft je een voorsprong. Er zijn twee onderdelen die vaak over het hoofd worden gezien: de ondertiteling en links.

Ook de ondertiteling gebruikt YouTube om vast te stellen waar de video over gaat, want het geeft inzicht in het onderwerp van de video. Het mooiste is als de ondertiteling dezelfde zoekwoorden bevat als de titel, omschrijving en labels. Het loont dus om al tijdens het maken van de video over de zoekwoorden na te denken, zodat je zoekwoorden in de gesproken tekst kan verwerken.

YouTube wilt graag relevante suggesties voorstellen aan gebruikers. Een video waar veel naar gelinkt wordt, vertelt YouTube dat de video relevant is. Zorg daarom voor zoveel mogelijk links. Een makkelijke manier om hiermee te beginnen is door de YouTube video op je website en social media te gebruiken.

Tip: Vraag dealers of zakelijke relaties ook om je YouTube video op hun website te zetten of via hun social media te delen. Iedere link is er weer één.

Stop niet na het uploaden

Interactie rondom de video is essentieel voor een betere positie op YouTube. Interactie houdt in dat mensen de video bekijken, reacties plaatsen en beoordelen. Ook dit vertelt YouTube dat de video relevant is. Interactie weegt nog zwaarder dan het aantal links. En het wordt steeds belangrijker. Het verweven van YouTube en Google+ is hier een duidelijke aanwijzing voor. De meeste YouTube seo acties kan je voor het uploaden doen, maar interactie volgt pas daarna. Daarom is het belangrijk niet te stoppen na het uploaden. Goed om te weten is dat YouTube de eerste twee dagen gebruikt om te bepalen wat de startpositie in de zoekresultaten wordt. Zorg daarom de eerste twee dagen voor zoveel mogelijk interactie bij je YouTube video. Hoe hoger je start, hoe sneller je een top positie op YouTube krijgt. Gebruik collega’s om de interactie te boosten. Vraag of ze de YouTube video bekijken, beoordelen en een reactie plaatsen. Probeer ook abonnees te werven op YouTube. Abonnees worden meteen op de hoogte gesteld van nieuwe YouTube video’s. Je hebt dan dus meteen publiek voor je nieuwe video.

Tip: Als je reacties of beoordelingen krijgt, reageer daar op. Dit zorgt vaak voor een korte dialoog en verhoogt de interactie rondom je video.

Blog aangeboden door: Playforward

Terug