React, Angular of Vue.js: welk framework moet je kiezen?

Het hedendaagse front-endlandschap kent een bonte schakering aan frameworks. Elk framework is anders, en heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Dus: waar moet je bij het kiezen van een framework nou precies rekening mee houden en hoe kom je tot je ideale keuze?

Zelf check ik met enige regelmaat Google Trends om te zien welk framework zich mag verheugen in de grootste belangstelling. Op dit moment stijgen er drie met kop en schouders boven de rest uit: met stip op één staat React, direct gevolgd door Angular als goede tweede; Vue.js komt daar vlak achteraan. Stel dus dat je keuze beperkt is tot deze drie: voor welke moet je dan kiezen? Dat is afhankelijk van verschillende factoren.

Kiezen voor React?

Kies je voor React als fundament, dan kun je dat combineren met losse elementen uit andere frameworks. React wordt vaak gebruikt voor websites die als hoofddoel ‘het verstrekken van informatie’ hebben, dus in mindere mate afhankelijk zijn van één volledige/goed werkende webapplicatie. Een belangrijk voordeel van React is dat het een soort grabbelton is van meerdere modules: met React Native kun je bijvoorbeeld op dezelfde basis native applicaties ontwikkelen voor iOS, Android en Windows, en met React 360 heb je de mogelijkheid om VR-achtige applicaties te bouwen (presenteren koopwoning!).

Of toch voor Angular of Vue.js?

Angular is minder flexibel dan React: het laat zich niet combineren met andere frameworks, maar applicaties bieden daarentegen wel verdergaande gebruikersgemakken. Angular maakt gebruik van TypeScript (een variatie op JavaScript). Wil je Angular kunnen gebruiken, dan dien je deze programmeertaal dus te beheersen. Angular is een goede keuze wanneer je de belangrijkste functie van je front-end beschouwt als ‘applicatie’ en deze als zodanig optimaal wilt inrichten.

Vue.js heeft vergeleken met de twee andere frameworks een veel kleiner marktaandeel. Het is simpeler, maar biedt gelijk ook minder mogelijkheden. Vue wordt meestal gebruikt omdat het ‘lichtgewicht’ is: het is eenvoudig te leren en gemakkelijk te integreren in elk type site.

Trainingen

Terug