Carrière: data analist vacatures

Veel van onze klanten willen in de toekomst data analist worden. Een mooie kans in een perfecte markt. Het aantal vacatures rond data analyse stijgt alweer jaren. Waarom zou je nu data analist willen worden? Ik hoor veel uiteenlopende antwoorden op die vraag. Het valt me op dat veel potentiële data analisten al iets doen wat verwant is met data: rapportage, BI, proces optimalisatie en noem het maar op. Bestaat er nu de perfecte achtergrond voor data analyse? Niet persé: de gedroomde data analist is een econometrist of een wiskundige met interesse in data. Deze komen echter niet met duizenden van de universiteiten. En die aantallen zijn de komende jaren wel nodig. Kansen genoeg dus in een krappe markt.

Wat is data analist voor vak?

Data analist is een vrij abstract, conceptueel vak. Je moet ook iets met data hebben of krijgen. Het wordt pas echt interessant als je de wereld achter de data leert kennen. Dat kan door klant cases te analyseren. Ik zeg altijd dat je als data analist eigenlijk de wereld van de klant in data vertaalt en data terugvertaalt in een case. Bij data analyse moet je dus ook de business begrijpen.

Kortom is het een brede, uitdagende functie met veel facetten. Het leuke van de functie is ook hij nog niet zo strak omkaderd is. Je kunt dus nog veel eigen input geven.

Data analyse is tevens een vak wat momenteel in bestaande functies wordt geïntegreerd. Een goed voorbeeld is het beroep beleidsmedewerker. We komen deze functionaris her en der tegen. De traditionele beleidsmedewerker baseert zich op al even traditioneel onderzoek. De beleidsmedewerker van morgen weet echter hoe hij data moet analyseren. Op basis van patronen in bestaande gegevens is het immers zinvol om conclusies te trekken.

Ben je nu nieuwsgierig geworden naar het vak van de data analist of een andere big data rol? Volg dan het webinar Hoe word ik big data professional

Bekijk ook onze Big Data cursussen:

Cursus Big Data Foundation
Cursus Big Data Practitioner

Terug