Training Milvus

  • 2 dagen
  • 1.799
  • Eerstvolgende startdatum 31 juli

Tijdens de training Milvus leer je hoe je deze vector database installeert, configureert en inzet voor toepassingen zoals zoekfunctionaliteit op basis van AI-embeddings. Je werkt aan praktijkopdrachten waarin je Milvus koppelt aan je eigen data en leert hoe je verbinding maakt, queries uitvoert en de database optimaliseert voor cloudgebruik. Aan het einde van de training ben je in staat om zelfstandig een werkende vectorzoektoepassing op te zetten en te beheren.

Tijdens de training Milvus leer je hoe je deze vector database installeert, configureert en inzet voor toepassingen zoals zoekfunctionaliteit op basis van AI-embeddings. Je werkt aan praktijkopdrachten waarin je Milvus koppelt aan je eigen data en leert hoe je verbinding maakt, queries uitvoert en de database optimaliseert voor cloudgebruik. Aan het einde van de training ben je in staat om zelfstandig een werkende vectorzoektoepassing op te zetten en te beheren.

Eduvision:

is al 20 jaar thuis in IT & Tech

levert passende oplossingen

vertaalt ‘theorie’ naar ‘praktijk’

biedt antwoord op elk vraagstuk

is pas tevreden als jij dat bent

Kies hier je training

  • Met een bedrijfstraining kies je voor een training die helemaal aansluit bij de specifieke wensen, behoefte en dagelijkse praktijk van jouw bedrijf of organisatie. Je kunt in je eentje deelnemen aan deze maatwerktraining, maar ook met één of meerdere collega’s. Een bedrijfstraining vindt plaats waar je maar wilt: op locatie bij jouw bedrijf of organisatie, ergens in het land of op onze mooie nieuwe trainingslocatie op de Veluwe in Apeldoorn.
    Bedrijfstraining
    Aantal dagen en prijs: in overleg
    Voor één of meerdere deelnemers, op de door jou gewenste locatie (maatwerk mogelijk)
     Bel mij hierover
     Stuur mij een vrijblijvend voorstel
  • De essentie van een privétraining is, dat de trainer volledig tot jouw beschikking staat. Je kunt daarbij kiezen voor een algemeen programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar het is ook mogelijk om de training helemaal te laten aansluiten bij jouw specifieke wensen, behoefte en dagelijkse praktijk. Bij zo’n maatwerktraining wordt het programma helemaal afgestemd op jouw werksituatie, wensen en leerbehoefte. Hierdoor mag je rekenen op maximaal leerrendement.
    Privétraining
    Aantal dagen en prijs: in overleg
     Bel mij hierover
     Stuur mij een vrijblijvend voorstel
  • Wil je de door jou gewenste training liever virtueel (online) volgen? Dat kan via onze ‘remote classroom’. Het verschil met een face-to-face-training is dat de trainer de training op afstand voor je verzorgt. Je kunt daarbij kiezen voor het algemene programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar we kunnen de training ook aanpassen aan je specifieke wensen, behoefte en praktijksituatie. Je volgt je virtuele training in je eentje, met je collega’s of met mensen van andere bedrijven.
    Virtuele training
    (Remote classroom)
    Aantal dagen en prijs: in overleg
     Bel mij hierover
     Stuur mij een vrijblijvend voorstel
  • Bij een klassikale training volg je een opleiding of training samen met een klas van medestudenten. Het voordeel van deze setting is, dat je kunt leren van andermans cases, tegen het laagst mogelijke tarief. De training vindt plaats op een externe locatie, ergens in het land of op onze mooie nieuwe trainingslocatie in Apeldoorn (midden op de Veluwe).
    Klassikale training
    Aantal dagen: 2 dagen / € 1.799 (excl. btw, prijs per deelnemer)
     Bel mij hierover
     Ik wil me inschrijven

    Startdata virtueel (Remote Classroom)

    31-07-2025, Virtueel  
    29-08-2025, Virtueel  
    29-09-2025, Virtueel  
    28-10-2025, Virtueel  
    26-11-2025, Virtueel  

    Startdata op locatie

    31-07-2025, St. Niklaas  
    31-07-2025, Antwerpen  
    31-07-2025, Brussel  
    31-07-2025, Gent  
    29-08-2025, Gent  

    Alle startdata

    = STARTGARANTIE

    Deze training gaat zeker door; er zijn voldoende aanmeldingen. Heb je vragen of wil je weten hoeveel plekken er nog beschikbaar zijn? Bel ons dan gerust!

    = NOG GEEN STARTGARANTIE

    Deze training krijgt startgarantie zodra er voldoende aanmeldingen zijn: bel ons om te horen wat de actuele status is of wat op dit moment de alternatieven zijn.

Training Milvus: Inleiding

Vector databases worden steeds vaker ingezet in moderne toepassingen waarbij zoeken op basis van betekenis belangrijk is. In plaats van te zoeken op exacte woorden of waarden, maken vector databases gebruik van vectorrepresentaties – getallenreeksen die de betekenis van bijvoorbeeld teksten of afbeeldingen bevatten. Milvus is een toonaangevende open-source vector database die speciaal is ontwikkeld om zulke semantische zoekopdrachten snel en schaalbaar uit te voeren.

Binnen sectoren als artificial intelligence, data science en softwareontwikkeling groeit de behoefte aan systemen die niet alleen gestructureerde gegevens kunnen opslaan, maar ook complexe gelijkenissen kunnen herkennen. Denk aan zoekmachines die resultaten tonen op basis van inhoudelijke overeenkomst, of aanbevelingssystemen die gebruikers suggesties geven op basis van eerdere voorkeuren. Milvus biedt in dit domein krachtige functionaliteiten zoals vector indexing, distributed deployment en integratie met frameworks voor machine learning. Het gebruik van Milvus in cloudomgevingen maakt het bovendien geschikt voor schaalbare en veerkrachtige AI-oplossingen.

Tijdens de training Milvus maak je uitgebreid kennis met deze vector database. Je leert hoe je Milvus installeert – zowel lokaal als in een cloudomgeving – en hoe je de configuratie afstemt op verschillende toepassingen. Deelnemers krijgen inzicht in de opbouw van een vector database: hoe vectoren worden opgeslagen, hoe indexen worden opgebouwd en hoe Milvus omgaat met schaalbaarheid, parallel processing en queryperformance. Er wordt tevens stilgestaan bij de onderliggende datastructuren en architectuurkeuzes die Milvus efficiënt maken.

Een belangrijk deel van de training richt zich op de praktijk. Met behulp van de Python SDK ‘pymilvus’ voer je zelf opdrachten uit: van het importeren van vectoren (zoals embeddings uit een taalmodel) tot het uitvoeren van semantische zoekopdrachten. Je maakt gebruik van praktijkcases waarin je een vectorzoekmachine opzet – bijvoorbeeld voor het zoeken binnen klantinteracties, productbeschrijvingen of visuele content. Hierbij krijg je ook te maken met realistische uitdagingen zoals foutafhandeling, het instellen van hybrid search, en het combineren van metadata met vector queries.

De training besteedt daarnaast aandacht aan de integratie van Milvus met andere componenten, zoals AI-modellen, vector encoders en opslagoplossingen. Je leert hoe je een pipeline opzet waarin data wordt verwerkt, verrijkt met vectorrepresentaties, en vervolgens doorzoekbaar wordt gemaakt via Milvus. Tot slot behandelen we ook beheer en beveiliging: van het schalen van een cluster in de cloud tot het beperken van toegang met tokens en firewalls.

Door de focus op praktische vaardigheden en actuele toepassingen biedt deze training een direct toepasbare kennisbasis. Deelnemers kunnen na afloop zelfstandig een Milvus-omgeving opzetten, beheren en inzetten binnen een relevante AI-context. Of je nu werkt aan een recommendation engine, chatbot of semantische zoekmachine: met de opgedane kennis kun je meteen aan de slag.

Cursus Milvus

De cursus Milvus leert je hoe je een vector database inzet voor semantisch zoeken en AI-toepassingen. Je ontdekt de technische basis van vectoropslag, indexering en query’s, en leert hoe je Milvus installeert, configureert en integreert in je applicaties. Je werkt hands-on met praktijkcases en bouwt een werkende zoektoepassing op basis van vectorrepresentaties. Deze cursus is ideaal voor wie Milvus effectief wil gebruiken binnen een AI-pipeline of data-driven product

Bedrijfstraining Milvus

Wil je als organisatie AI agents met Milvus gaan implementeren? In een bedrijfstraining kunnen wij de training volledig op maat verzorgen voor jou individueel of samen met een groep collega's.

Training Milvus: Modulen

Tijdens de Training Milvus komen in basis onderstaande onderwerpen aan bod. Afhankelijk van ontwikkelingen op het vakgebied, kan de feitelijke trainingsinhoud hier echter van afwijken. Bel ons gerust voor meer informatie over de actuele inhoud.

In deze praktijkgerichte training leer je hoe je Milvus inzet als krachtige vector database voor AI-toepassingen. De training behandelt zowel de technische fundamenten als de praktische implementatie, met veel aandacht voor hands-on opdrachten en realistische scenario’s.

  • Introductie vector databases en Milvus
    • Wat is een vector database en waarom gebruik je die
    • De rol van Milvus binnen AI-toepassingen
    • Overzicht van vector search, embeddings en use cases
  • Installatie en configuratie van Milvus
    • Installatie van Milvus lokaal (Docker, standalone)
    • Installatie in cloudomgevingen (bijv. via Kubernetes of managed services)
    • Configuratie-opties voor indexing, opslag en resources
  • Opbouw van een vector database
    • Datastructuren: vectors, indexen, segmenten en collecties
    • Indexering: IVF_FLAT, HNSW, Faiss en andere methoden
    • Performance-afwegingen bij verschillende indexstrategieën
  • Connectie en aansturing via SDK’s
    • Gebruik van de pymilvus Python client
    • Verbinden met een Milvus instance
    • Data uploaden, vectoren toevoegen, en query's uitvoeren
  • Integratie met AI-workflows
    • Embeddings genereren met modellen zoals OpenAI, HuggingFace, of Sentence Transformers
    • Data pipelines bouwen: data inlezen, vectoriseren, opslaan in Milvus
    • Hybrid search: combineren van vector queries en metadata filters
  • Beheer, schaalbaarheid en cloudgebruik
    • Clusterconfiguratie en sharding
    • Beveiliging (toegangscontrole, tokens)
    • Monitoring, foutafhandeling en loganalyse
  • Praktijkcase: bouwen van een vectorzoektoepassing
    • Samenwerken aan een realistische opdracht met eigen dataset
    • Opzetten van een pipeline van tekst of beeld naar vector en zoekresultaat
    • Evaluatie en optimalisatie van zoekresultaten

Training Milvus: Extra info

Trainers

Om de praktijk zo dicht mogelijk te benaderen, werkt Eduvision uitsluitend met trainers die zelf in de praktijk actief zijn. Zij kennen de branche, de klanten en de problemen waar je tegenaan loopt. Daarom zijn zij tijdens deze training je persoonlijke coach. Deze vakexpert staat volledig tot je beschikking en ondersteunt direct en doelgericht bij je eigen praktijkcase.

Benodigdheden

Om het meeste rendement te halen uit de Training Milvus verzoeken wij je vriendelijk om je eigen laptop mee te nemen. Hierdoor heb je altijd jouw eigen praktijkcase en opleidingsmateriaal bij de hand en kun je thuis direct verder met je eigen case.

Doelgroep

Deze training is geschikt voor data engineers, machine learning engineers en softwareontwikkelaars die vector search willen toepassen binnen AI-toepassingen. Ook professionals die werken aan semantische zoekmachines, recommendation engines of kennismanagementsystemen profiteren van deze training, mits zij over een Python-achtergrond beschikken

Voorkennis

Een goede basiskennis van Python is vereist, evenals enige ervaring met dataverwerking of AI-tools zoals embeddings. Bekendheid met concepten als vectorrepresentatie en het gebruik van APIs of SDK’s is aanbevolen

Leerdoel

Na afloop van deze training heb je een stevig begrip van hoe Milvus werkt en weet je hoe je deze vector database inzet binnen AI-toepassingen. Je hebt geoefend met het opzetten, configureren en gebruiken van Milvus in combinatie met vectorrepresentaties. Ook ben je in staat om Milvus te integreren in een basisworkflow met Python en AI-modellen, zodat je zelfverzekerd aan de slag kunt met het bouwen van semantische zoekoplossingen in je eigen werkomgeving.

Training Milvus: Startdata

Kies uit 5 locatie(s) in België. Ook beschikbaar in Utrecht en Apeldoorn.



Bedrijfstraining

Met een bedrijfstraining kies je voor een training die helemaal aansluit bij de specifieke wensen, behoefte en dagelijkse praktijk van jouw bedrijf of organisatie. Je kunt in je eentje deelnemen aan deze maatwerktraining, maar ook met één of meerdere collega’s. Een bedrijfstraining vindt plaats waar je maar wilt: op locatie bij jouw bedrijf of organisatie, ergens in het land of op onze mooie trainingslocatie op de Veluwe in Apeldoorn. Bel ons gerust voor advies; we denken graag met je mee. Wil je een vrijblijvend voorstel ontvangen? Vraag er dan online een aan.

Privétraining

De essentie van een privétraining is, dat de trainer volledig tot jouw beschikking staat. Je kunt daarbij kiezen voor een algemeen programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar het is ook mogelijk om de training helemaal te laten aansluiten bij jouw specifieke wensen, behoefte en dagelijkse praktijk. Bij zo’n maatwerktraining wordt het programma helemaal afgestemd op jouw situatie, wensen en leerbehoefte. Hierdoor mag je rekenen op maximaal leerrendement. Bel ons gerust voor een (maatwerk)privétraining te bespreken; we denken graag met je mee. Wil je een vrijblijvend voorstel ontvangen? Vraag er dan online een aan.

Virtuele training

Wil je de door jou gewenste training liever virtueel (online) volgen? Dat kan via onze ‘remote classroom’. Het verschil met een face-to-face-training is dat de trainer de training op afstand voor je verzorgt. Je kunt daarbij kiezen voor het algemene programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar we kunnen de training ook aanpassen aan je specifieke wensen, behoefte en praktijksituatie. Je volgt je virtuele training in je eentje, met je collega’s of met mensen van andere bedrijven. Wil je weten wat we op dit gebied precies voor je kunnen betekenen? Bel ons gerust, we denken graag met je mee over de mogelijke oplossingen.

Klassikale training

Bij een klassikale training volg je een opleiding of training samen met een klas van medestudenten. Het voordeel van deze setting is, dat je kunt leren van andermans cases, tegen het laagst mogelijke tarief. De training vindt plaats op een externe locatie, ergens in het land of op onze mooie trainingslocatie in Apeldoorn (midden op de Veluwe). Heb je een vraag? Bel ons gerust; we helpen je graag verder. Je kunt je natuurlijk ook gelijk inschrijven.

Training Milvus: Tarieven

Tarief

De kosten voor de Training Milvus bedragen €1.799,00 (excl. €377,79 BTW). (kmo subsidie mogelijk) Dit betreft het tarief voor deelname aan een klassikale training. Wil je liever een bedrijfstraining of privétraining? Bel ons dan of vraag online een voorstel aan.

Bij het cursusbedrag is alles inbegrepen: het cursusgeld, opleidingsmateriaal en lunch (lunch alleen bij dagcursussen).

Kmo-portefeuille voor ondernemers

De kmo-portefeuille is een maatregel waardoor je – als ondernemer – financiële steun krijgt voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet zijn dat opleidingen en adviesdiensten zoals het opstellen van een communicatieplan voor je bedrijf. De kmo-portefeuille wil toegankelijk zijn voor zoveel mogelijk bedrijven. Daarom maken we het je eenvoudig om je aan te melden en subsidieverzoeken in te dienen.

Komt mijn kmo in aanmerking voor de subsidie?

De kmo-portefeuille is een subsidiemaatregel voor kmo’s en beoefenaars van vrije beroepen die in Vlaanderen zijn gevestigd.

Hoeveel subsidies kan ik krijgen?

Hoeveel steun je ontvangt, is afhankelijk van de grootte van je onderneming.

  • Een kleine onderneming die investeert in opleiding en advies kan 30 procent steun genieten via de kmo-portefeuille. Je ontvangt maximaal 7.500 euro steun per jaar.
  • Een middelgrote onderneming die investeert in opleiding en advies, kan 20 procent steun genieten via de kmo-portefeuille. Je krijgt maximaal 7.500 euro per jaar.

Voor welke activiteiten kan ik een kmo-portefeuille aanvragen?

Met de kmo-portefeuille investeer je in opleidingen en trainingen voor je personeel. Daarnaast krijg je subsidies voor het inwinnen van advies bij geregistreerde dienstverleners.

Subsidies aanvragen en ontvangen

Als je voor de eerste keer een subsidieaanvraag wil doen, moet je je onderneming eerst registreren.

Elke subsidieaanvraag gebeurt online nadat je een overeenkomst voor advies hebt afgesloten met je dienstverlener of een persoon die werkt binnen je onderneming hebt ingeschreven voor een opleiding. Elke subsidieaanvraag moet ten laatste 14 dagen na de startdatum van de prestaties zijn ingediend.

De gebruikershandleiding van de kmo-portefeuille helpt je om vlot een subsidieaanvraag in te dienen.

Subsidies stopzetten en terugbetaling

Je zet je subsidie-aanvraag stop wanneer je wil. Dat doe je via de website.

Opleidingssubsidie bij Eduvision

Eduvision is een geregistreerde dienstverlener en geaccrediteerd door het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap in het kader van KMO-portefeuille (pijler: opleidingen - thema: digitalisering). Registratienummer: DV.O234955

Training Milvus: Virtuele training

Wil je de door jou gewenste training liever virtueel (online) volgen? Dat kan via onze ‘remote classroom’. Het verschil met een face-to-face-training is dat de trainer de training op afstand voor je verzorgt. Je kunt daarbij kiezen voor het algemene programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar we kunnen de training ook aanpassen aan je specifieke wensen, behoefte en praktijksituatie. Je volgt je virtuele training in je eentje, met je collega’s of met mensen van andere bedrijven. Wil je weten wat we op dit gebied precies voor je kunnen betekenen? Bel ons gerust, we denken graag met je mee over de mogelijke oplossingen.

Virtuele training: hoe werkt dat?

Bij een virtuele training kun je via een online verbinding op afstand interactief deelnemen aan de training. Dit wordt ook wel ‘remote classroom’ of ‘virtual classroom’ genoemd. Dit werkt net even anders, maar biedt je dezelfde kwaliteit en is net zo effectief als een face-to-face-training.

Dezelfde kwaliteit, net even anders

Uitgangspunt bij een virtuele training is, dat er net zoveel kennis en vaardigheden worden overgedragen als bij een face-to-face-training. Bovendien dient het elk gewenst niveau van interactiviteit te faciliteren. Daarom werken we vanuit Eduvision met diverse systemen (o.a. dat van onze opdrachtgever), die deze doelstelling breed ondersteunen (waaronder Microsoft Teams of Zoom). Als cursist kun je gratis en eenvoudig inloggen, via een app of via het web.

De verschillende systemen bieden o.a. de volgende mogelijkheden:

  • De training volgen met meerdere deelnemers, die je afhankelijk van of ze een camera hebben al dan niet kunt zien.
  • Als deelnemers een microfoon hebben, kunnen ze ook met de trainer praten. De trainer kan aangeven en technisch faciliteren wie er kan praten. Deelnemers kunnen virtueel aangeven dat ze wat willen zeggen; de trainer kan hen vervolgens het woord geven.
  • Deelnemers kunnen meekijken met de trainer en de trainer kan switchen tussen verschillende schermen die hij wil laten zien.
  • Als de deelnemer daar toestemming voor geeft, kan de trainer meekijken op het scherm van de deelnemer (of zelfs het scherm overnemen).
  • Er is vaak een chatfunctie, waarmee vragen of opmerkingen voor iedereen zichtbaar worden op het scherm.
  • Er is soms een opnamefunctie (de trainer bepaalt - rekening houdend met ieders privacy - of die aan- of uitgezet wordt), waardoor je later (een deel van) de training kunt terugkijken.
  • Er kan gebruik gemaakt worden van een whiteboard.
  • Er kunnen bestanden gedeeld worden.

NB: Het is handig als je als cursist beschikt over een microfoon of camera (het eerste meer dan het tweede), maar het is geen must; ook zonder kun je deelnemen aan de training. Wél is het zo dat met name een microfoon de interactiviteit bewerkstelligt. Mocht je geen camera of microfoon op de computer hebben, dan is het ook mogelijk om tegelijkertijd in te loggen met je telefoon, zodat je én duidelijk (lees: groot) beeld hebt én kunt beschikken over microfoon en/of camera.

Tijdens de training Milvus leer je hoe je deze vector database installeert, configureert en inzet voor toepassingen zoals zoekfunctionaliteit op basis van AI-embeddings. Je werkt aan praktijkopdrachten waarin je Milvus koppelt aan je eigen data en leert hoe je verbinding maakt, queries uitvoert en de database optimaliseert voor cloudgebruik. Aan het einde van de training ben je in staat om zelfstandig een werkende vectorzoektoepassing op te zetten en te beheren.

Kies hier je training

  • Met een bedrijfstraining kies je voor een training die helemaal aansluit bij de specifieke wensen, behoefte en dagelijkse praktijk van jouw bedrijf of organisatie. Je kunt in je eentje deelnemen aan deze maatwerktraining, maar ook met één of meerdere collega’s. Een bedrijfstraining vindt plaats waar je maar wilt: op locatie bij jouw bedrijf of organisatie, ergens in het land of op onze mooie nieuwe trainingslocatie op de Veluwe in Apeldoorn.
    Bedrijfstraining
    Aantal dagen en prijs: in overleg
    Voor één of meerdere deelnemers, op de door jou gewenste locatie (maatwerk mogelijk)
     Bel mij hierover
     Stuur mij een vrijblijvend voorstel
  • De essentie van een privétraining is, dat de trainer volledig tot jouw beschikking staat. Je kunt daarbij kiezen voor een algemeen programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar het is ook mogelijk om de training helemaal te laten aansluiten bij jouw specifieke wensen, behoefte en dagelijkse praktijk. Bij zo’n maatwerktraining wordt het programma helemaal afgestemd op jouw werksituatie, wensen en leerbehoefte. Hierdoor mag je rekenen op maximaal leerrendement.
    Privétraining
    Aantal dagen en prijs: in overleg
     Bel mij hierover
     Stuur mij een vrijblijvend voorstel
  • Wil je de door jou gewenste training liever virtueel (online) volgen? Dat kan via onze ‘remote classroom’. Het verschil met een face-to-face-training is dat de trainer de training op afstand voor je verzorgt. Je kunt daarbij kiezen voor het algemene programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar we kunnen de training ook aanpassen aan je specifieke wensen, behoefte en praktijksituatie. Je volgt je virtuele training in je eentje, met je collega’s of met mensen van andere bedrijven.
    Virtuele training
    (Remote classroom)
    Aantal dagen en prijs: in overleg
     Bel mij hierover
     Stuur mij een vrijblijvend voorstel
  • Bij een klassikale training volg je een opleiding of training samen met een klas van medestudenten. Het voordeel van deze setting is, dat je kunt leren van andermans cases, tegen het laagst mogelijke tarief. De training vindt plaats op een externe locatie, ergens in het land of op onze mooie nieuwe trainingslocatie in Apeldoorn (midden op de Veluwe).
    Klassikale training
    Aantal dagen: 2 dagen / € 1.799 (excl. btw, prijs per deelnemer)
     Bel mij hierover
     Ik wil me inschrijven

    Startdata virtueel (Remote Classroom)

    31-07-2025, Virtueel  
    29-08-2025, Virtueel  
    29-09-2025, Virtueel  
    28-10-2025, Virtueel  
    26-11-2025, Virtueel  

    Startdata op locatie

    31-07-2025, St. Niklaas  
    31-07-2025, Antwerpen  
    31-07-2025, Brussel  
    31-07-2025, Gent  
    29-08-2025, Gent  

    Alle startdata

    = STARTGARANTIE

    Deze training gaat zeker door; er zijn voldoende aanmeldingen. Heb je vragen of wil je weten hoeveel plekken er nog beschikbaar zijn? Bel ons dan gerust!

    = NOG GEEN STARTGARANTIE

    Deze training krijgt startgarantie zodra er voldoende aanmeldingen zijn: bel ons om te horen wat de actuele status is of wat op dit moment de alternatieven zijn.

Training Milvus: Inleiding

Vector databases worden steeds vaker ingezet in moderne toepassingen waarbij zoeken op basis van betekenis belangrijk is. In plaats van te zoeken op exacte woorden of waarden, maken vector databases gebruik van vectorrepresentaties – getallenreeksen die de betekenis van bijvoorbeeld teksten of afbeeldingen bevatten. Milvus is een toonaangevende open-source vector database die speciaal is ontwikkeld om zulke semantische zoekopdrachten snel en schaalbaar uit te voeren.

Binnen sectoren als artificial intelligence, data science en softwareontwikkeling groeit de behoefte aan systemen die niet alleen gestructureerde gegevens kunnen opslaan, maar ook complexe gelijkenissen kunnen herkennen. Denk aan zoekmachines die resultaten tonen op basis van inhoudelijke overeenkomst, of aanbevelingssystemen die gebruikers suggesties geven op basis van eerdere voorkeuren. Milvus biedt in dit domein krachtige functionaliteiten zoals vector indexing, distributed deployment en integratie met frameworks voor machine learning. Het gebruik van Milvus in cloudomgevingen maakt het bovendien geschikt voor schaalbare en veerkrachtige AI-oplossingen.

Tijdens de training Milvus maak je uitgebreid kennis met deze vector database. Je leert hoe je Milvus installeert – zowel lokaal als in een cloudomgeving – en hoe je de configuratie afstemt op verschillende toepassingen. Deelnemers krijgen inzicht in de opbouw van een vector database: hoe vectoren worden opgeslagen, hoe indexen worden opgebouwd en hoe Milvus omgaat met schaalbaarheid, parallel processing en queryperformance. Er wordt tevens stilgestaan bij de onderliggende datastructuren en architectuurkeuzes die Milvus efficiënt maken.

Een belangrijk deel van de training richt zich op de praktijk. Met behulp van de Python SDK ‘pymilvus’ voer je zelf opdrachten uit: van het importeren van vectoren (zoals embeddings uit een taalmodel) tot het uitvoeren van semantische zoekopdrachten. Je maakt gebruik van praktijkcases waarin je een vectorzoekmachine opzet – bijvoorbeeld voor het zoeken binnen klantinteracties, productbeschrijvingen of visuele content. Hierbij krijg je ook te maken met realistische uitdagingen zoals foutafhandeling, het instellen van hybrid search, en het combineren van metadata met vector queries.

De training besteedt daarnaast aandacht aan de integratie van Milvus met andere componenten, zoals AI-modellen, vector encoders en opslagoplossingen. Je leert hoe je een pipeline opzet waarin data wordt verwerkt, verrijkt met vectorrepresentaties, en vervolgens doorzoekbaar wordt gemaakt via Milvus. Tot slot behandelen we ook beheer en beveiliging: van het schalen van een cluster in de cloud tot het beperken van toegang met tokens en firewalls.

Door de focus op praktische vaardigheden en actuele toepassingen biedt deze training een direct toepasbare kennisbasis. Deelnemers kunnen na afloop zelfstandig een Milvus-omgeving opzetten, beheren en inzetten binnen een relevante AI-context. Of je nu werkt aan een recommendation engine, chatbot of semantische zoekmachine: met de opgedane kennis kun je meteen aan de slag.

Cursus Milvus

De cursus Milvus leert je hoe je een vector database inzet voor semantisch zoeken en AI-toepassingen. Je ontdekt de technische basis van vectoropslag, indexering en query’s, en leert hoe je Milvus installeert, configureert en integreert in je applicaties. Je werkt hands-on met praktijkcases en bouwt een werkende zoektoepassing op basis van vectorrepresentaties. Deze cursus is ideaal voor wie Milvus effectief wil gebruiken binnen een AI-pipeline of data-driven product

Bedrijfstraining Milvus

Wil je als organisatie AI agents met Milvus gaan implementeren? In een bedrijfstraining kunnen wij de training volledig op maat verzorgen voor jou individueel of samen met een groep collega's.

Training Milvus: Modulen

Tijdens de Training Milvus komen in basis onderstaande onderwerpen aan bod. Afhankelijk van ontwikkelingen op het vakgebied, kan de feitelijke trainingsinhoud hier echter van afwijken. Bel ons gerust voor meer informatie over de actuele inhoud.

In deze praktijkgerichte training leer je hoe je Milvus inzet als krachtige vector database voor AI-toepassingen. De training behandelt zowel de technische fundamenten als de praktische implementatie, met veel aandacht voor hands-on opdrachten en realistische scenario’s.

  • Introductie vector databases en Milvus
    • Wat is een vector database en waarom gebruik je die
    • De rol van Milvus binnen AI-toepassingen
    • Overzicht van vector search, embeddings en use cases
  • Installatie en configuratie van Milvus
    • Installatie van Milvus lokaal (Docker, standalone)
    • Installatie in cloudomgevingen (bijv. via Kubernetes of managed services)
    • Configuratie-opties voor indexing, opslag en resources
  • Opbouw van een vector database
    • Datastructuren: vectors, indexen, segmenten en collecties
    • Indexering: IVF_FLAT, HNSW, Faiss en andere methoden
    • Performance-afwegingen bij verschillende indexstrategieën
  • Connectie en aansturing via SDK’s
    • Gebruik van de pymilvus Python client
    • Verbinden met een Milvus instance
    • Data uploaden, vectoren toevoegen, en query's uitvoeren
  • Integratie met AI-workflows
    • Embeddings genereren met modellen zoals OpenAI, HuggingFace, of Sentence Transformers
    • Data pipelines bouwen: data inlezen, vectoriseren, opslaan in Milvus
    • Hybrid search: combineren van vector queries en metadata filters
  • Beheer, schaalbaarheid en cloudgebruik
    • Clusterconfiguratie en sharding
    • Beveiliging (toegangscontrole, tokens)
    • Monitoring, foutafhandeling en loganalyse
  • Praktijkcase: bouwen van een vectorzoektoepassing
    • Samenwerken aan een realistische opdracht met eigen dataset
    • Opzetten van een pipeline van tekst of beeld naar vector en zoekresultaat
    • Evaluatie en optimalisatie van zoekresultaten

Training Milvus: Startdata

Kies uit 5 locatie(s) in België. Ook beschikbaar in Utrecht en Apeldoorn.



Bedrijfstraining

Met een bedrijfstraining kies je voor een training die helemaal aansluit bij de specifieke wensen, behoefte en dagelijkse praktijk van jouw bedrijf of organisatie. Je kunt in je eentje deelnemen aan deze maatwerktraining, maar ook met één of meerdere collega’s. Een bedrijfstraining vindt plaats waar je maar wilt: op locatie bij jouw bedrijf of organisatie, ergens in het land of op onze mooie trainingslocatie op de Veluwe in Apeldoorn. Bel ons gerust voor advies; we denken graag met je mee. Wil je een vrijblijvend voorstel ontvangen? Vraag er dan online een aan.

Privétraining

De essentie van een privétraining is, dat de trainer volledig tot jouw beschikking staat. Je kunt daarbij kiezen voor een algemeen programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar het is ook mogelijk om de training helemaal te laten aansluiten bij jouw specifieke wensen, behoefte en dagelijkse praktijk. Bij zo’n maatwerktraining wordt het programma helemaal afgestemd op jouw situatie, wensen en leerbehoefte. Hierdoor mag je rekenen op maximaal leerrendement. Bel ons gerust voor een (maatwerk)privétraining te bespreken; we denken graag met je mee. Wil je een vrijblijvend voorstel ontvangen? Vraag er dan online een aan.

Virtuele training

Wil je de door jou gewenste training liever virtueel (online) volgen? Dat kan via onze ‘remote classroom’. Het verschil met een face-to-face-training is dat de trainer de training op afstand voor je verzorgt. Je kunt daarbij kiezen voor het algemene programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar we kunnen de training ook aanpassen aan je specifieke wensen, behoefte en praktijksituatie. Je volgt je virtuele training in je eentje, met je collega’s of met mensen van andere bedrijven. Wil je weten wat we op dit gebied precies voor je kunnen betekenen? Bel ons gerust, we denken graag met je mee over de mogelijke oplossingen.

Klassikale training

Bij een klassikale training volg je een opleiding of training samen met een klas van medestudenten. Het voordeel van deze setting is, dat je kunt leren van andermans cases, tegen het laagst mogelijke tarief. De training vindt plaats op een externe locatie, ergens in het land of op onze mooie trainingslocatie in Apeldoorn (midden op de Veluwe). Heb je een vraag? Bel ons gerust; we helpen je graag verder. Je kunt je natuurlijk ook gelijk inschrijven.

Training Milvus: Tarieven

Tarief

De kosten voor de Training Milvus bedragen €1.799,00 (excl. €377,79 BTW). (kmo subsidie mogelijk) Dit betreft het tarief voor deelname aan een klassikale training. Wil je liever een bedrijfstraining of privétraining? Bel ons dan of vraag online een voorstel aan.

Bij het cursusbedrag is alles inbegrepen: het cursusgeld, opleidingsmateriaal en lunch (lunch alleen bij dagcursussen).

Kmo-portefeuille voor ondernemers

De kmo-portefeuille is een maatregel waardoor je – als ondernemer – financiële steun krijgt voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet zijn dat opleidingen en adviesdiensten zoals het opstellen van een communicatieplan voor je bedrijf. De kmo-portefeuille wil toegankelijk zijn voor zoveel mogelijk bedrijven. Daarom maken we het je eenvoudig om je aan te melden en subsidieverzoeken in te dienen.

Komt mijn kmo in aanmerking voor de subsidie?

De kmo-portefeuille is een subsidiemaatregel voor kmo’s en beoefenaars van vrije beroepen die in Vlaanderen zijn gevestigd.

Hoeveel subsidies kan ik krijgen?

Hoeveel steun je ontvangt, is afhankelijk van de grootte van je onderneming.

  • Een kleine onderneming die investeert in opleiding en advies kan 30 procent steun genieten via de kmo-portefeuille. Je ontvangt maximaal 7.500 euro steun per jaar.
  • Een middelgrote onderneming die investeert in opleiding en advies, kan 20 procent steun genieten via de kmo-portefeuille. Je krijgt maximaal 7.500 euro per jaar.

Voor welke activiteiten kan ik een kmo-portefeuille aanvragen?

Met de kmo-portefeuille investeer je in opleidingen en trainingen voor je personeel. Daarnaast krijg je subsidies voor het inwinnen van advies bij geregistreerde dienstverleners.

Subsidies aanvragen en ontvangen

Als je voor de eerste keer een subsidieaanvraag wil doen, moet je je onderneming eerst registreren.

Elke subsidieaanvraag gebeurt online nadat je een overeenkomst voor advies hebt afgesloten met je dienstverlener of een persoon die werkt binnen je onderneming hebt ingeschreven voor een opleiding. Elke subsidieaanvraag moet ten laatste 14 dagen na de startdatum van de prestaties zijn ingediend.

De gebruikershandleiding van de kmo-portefeuille helpt je om vlot een subsidieaanvraag in te dienen.

Subsidies stopzetten en terugbetaling

Je zet je subsidie-aanvraag stop wanneer je wil. Dat doe je via de website.

Opleidingssubsidie bij Eduvision

Eduvision is een geregistreerde dienstverlener en geaccrediteerd door het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap in het kader van KMO-portefeuille (pijler: opleidingen - thema: digitalisering). Registratienummer: DV.O234955

Training Milvus: Virtuele training

Wil je de door jou gewenste training liever virtueel (online) volgen? Dat kan via onze ‘remote classroom’. Het verschil met een face-to-face-training is dat de trainer de training op afstand voor je verzorgt. Je kunt daarbij kiezen voor het algemene programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar we kunnen de training ook aanpassen aan je specifieke wensen, behoefte en praktijksituatie. Je volgt je virtuele training in je eentje, met je collega’s of met mensen van andere bedrijven. Wil je weten wat we op dit gebied precies voor je kunnen betekenen? Bel ons gerust, we denken graag met je mee over de mogelijke oplossingen.

Virtuele training: hoe werkt dat?

Bij een virtuele training kun je via een online verbinding op afstand interactief deelnemen aan de training. Dit wordt ook wel ‘remote classroom’ of ‘virtual classroom’ genoemd. Dit werkt net even anders, maar biedt je dezelfde kwaliteit en is net zo effectief als een face-to-face-training.

Dezelfde kwaliteit, net even anders

Uitgangspunt bij een virtuele training is, dat er net zoveel kennis en vaardigheden worden overgedragen als bij een face-to-face-training. Bovendien dient het elk gewenst niveau van interactiviteit te faciliteren. Daarom werken we vanuit Eduvision met diverse systemen (o.a. dat van onze opdrachtgever), die deze doelstelling breed ondersteunen (waaronder Microsoft Teams of Zoom). Als cursist kun je gratis en eenvoudig inloggen, via een app of via het web.

De verschillende systemen bieden o.a. de volgende mogelijkheden:

  • De training volgen met meerdere deelnemers, die je afhankelijk van of ze een camera hebben al dan niet kunt zien.
  • Als deelnemers een microfoon hebben, kunnen ze ook met de trainer praten. De trainer kan aangeven en technisch faciliteren wie er kan praten. Deelnemers kunnen virtueel aangeven dat ze wat willen zeggen; de trainer kan hen vervolgens het woord geven.
  • Deelnemers kunnen meekijken met de trainer en de trainer kan switchen tussen verschillende schermen die hij wil laten zien.
  • Als de deelnemer daar toestemming voor geeft, kan de trainer meekijken op het scherm van de deelnemer (of zelfs het scherm overnemen).
  • Er is vaak een chatfunctie, waarmee vragen of opmerkingen voor iedereen zichtbaar worden op het scherm.
  • Er is soms een opnamefunctie (de trainer bepaalt - rekening houdend met ieders privacy - of die aan- of uitgezet wordt), waardoor je later (een deel van) de training kunt terugkijken.
  • Er kan gebruik gemaakt worden van een whiteboard.
  • Er kunnen bestanden gedeeld worden.

NB: Het is handig als je als cursist beschikt over een microfoon of camera (het eerste meer dan het tweede), maar het is geen must; ook zonder kun je deelnemen aan de training. Wél is het zo dat met name een microfoon de interactiviteit bewerkstelligt. Mocht je geen camera of microfoon op de computer hebben, dan is het ook mogelijk om tegelijkertijd in te loggen met je telefoon, zodat je én duidelijk (lees: groot) beeld hebt én kunt beschikken over microfoon en/of camera.